PVC stolarija i okoliš

OD ČEGA SE PROIZVODI PVC STOLARIJA?

PVC stolarija se proizvodi od polivinilklorida, koji je jedan od najčešće korištenih termoplastičnih materijala. Polivinilklorid je sintetički materijal koji se proizvodi iz nafte ili prirodnog plina.

Proces proizvodnje PVC-a uključuje polimerizaciju monomera vinilklorida u polimer polivinilklorid. Nakon što se PVC proizvede, on se može oblikovati i obrađivati u razne proizvode, uključujući stolariju.

Za proizvodnju PVC stolarije koristi se ekstruzijski postupak, koji uključuje topljenje PVC-a, formiranje profila i hlađenje profila. Profili se zatim spajaju i obrađuju u gotove proizvode, poput prozora i vrata.

Važno je napomenuti da se za proizvodnju PVC-a i PVC stolarije mogu koristiti reciklirani materijali, što može smanjiti količinu otpada koji se završava na odlagalištima i smanjiti potrebu za proizvodnjom novog materijala.

 

 

KOLIKO JE PVC ŠTETAN ZA OKOLIŠ?

PVC može biti štetan za okoliš u nekim aspektima proizvodnje i zbrinjavanja. Proizvodnja PVC-a i PVC proizvoda može koristiti toksične kemikalije, a odbačeni PVC proizvodi mogu trajati stotine godina u prirodi prije nego se razgrade. Međutim, PVC stolarija ima niz prednosti koje mogu pomoći u smanjenju njenog utjecaja na okoliš.

Važno je napomenuti da se proizvođači PVC-a i PVC proizvoda nastoje prilagoditi kako bi smanjili negativne učinke na okoliš. To uključuje korištenje recikliranih materijala za proizvodnju PVC-a, uvođenje novih tehnologija za smanjenje emisije štetnih plinova u proizvodnji, i razvijanje sustava za zbrinjavanje i recikliranje PVC proizvoda nakon uporabe.

Uz to, PVC stolarija se može proizvesti s minimalnom količinom toksičnih kemikalija, te se može reciklirati, što znači da se potencijalni štetni učinci mogu smanjiti na minimum. Stoga, PVC stolarija se smatra relativno sigurnim za okoliš, pogotovo u usporedbi s drugim materijalima koji se koriste za stolariju, poput drva. Međutim, kao i sa svakim drugim materijalom, važno je da se PVC stolarija pravilno proizvodi, koristi i zbrinjava kako bi se smanjio njen utjecaj na okoliš.

 

KAKO PVC STOLARIJA POMAŽE U ZAŠTITI OKOLIŠA?

Prvo, PVC stolarija ima visoku toplinsku izolaciju, što smanjuje potrošnju energije za grijanje i hlađenje prostora. Ovo znači da se manje fosilnih goriva koristi za proizvodnju energije, što smanjuje emisiju stakleničkih plinova i drugih štetnih tvari.

Drugo, PVC stolarija je izdržljiva i ima dug vijek trajanja, što znači da se manje stolarije mora proizvoditi i zamjenjivati, što smanjuje količinu otpada koja završava na odlagalištima.

Treće, PVC stolarija se može reciklirati, što smanjuje potrebu za proizvodnjom novog materijala i smanjuje količinu otpada koji završava na odlagalištima.

Četvrto, proizvodnja PVC stolarije je relativno manje zahtjevna za resurse od proizvodnje drugih vrsta stolarije, poput drvene stolarije. Ovo znači da se manje drva mora sjeći i obrađivati, što može smanjiti negativne učinke na okoliš.

Konačno, PVC stolarija može biti oblikovana da bude energetski učinkovita i da se bolje prilagođava okolišu, što znači da se manje resursa koristi za održavanje idealne unutarnje klime.

Sve ove prednosti čine PVC stolariju prijateljskom za okoliš i mogu pomoći u smanjenju negativnog utjecaja na okoliš.

vinea centar i pvc stolarija
pvc stolarija i vinea centar

RECIKLIRANJE PVC STOLARIJE

Recikliranje PVC stolarije je moguće i važno je jer PVC proizvodi mogu značajno doprinijeti smanjenju količine otpada koji završava na odlagalištima. Kada se PVC stolarija ne može više koristiti, postoji nekoliko načina za njezino recikliranje.

Prvi način je da se PVC stolarija skupi od strane recikliranja otpada i odloži na posebno mjesto za recikliranje. PVC stolarija se tada drobi u male komade i obrađuje. Nakon toga se mogu izraditi novi proizvodi od recikliranog PVC-a, poput cijevi, ograde, podnih obloga i drugih proizvoda.

Drugi način recikliranja PVC stolarije je da se odvoji i upotrebi za proizvodnju drugih PVC proizvoda. Na primjer, u proizvodnji novih PVC profila mogu se koristiti ostaci PVC stolarije.

Važno je napomenuti da PVC stolarija treba biti reciklirana na odgovarajući način kako bi se osiguralo da se ne oslobađaju štetni kemijski spojevi u okoliš tijekom procesa recikliranja. Stoga je važno da se PVC stolarija predaje u ovlaštena mjesta za recikliranje kako bi se pravilno zbrinula i ponovno upotrijebila.

KOJE MJERE PROIZVOĐAČ SALAMANDER PODUZIMA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA KOD PROIZVODNJE PVC STOLARIJE?

Salamanader je poznati proizvođač PVC stolarije koji se brine o zaštiti okoliša i provodi različite mjere kako bi smanjio svoj utjecaj na okoliš. Neki primjeri tih mjera su:

  1. Korištenje materijala koji su prijateljski prema okolišu: Salamander koristi visokokvalitetne materijale koji su ekološki prihvatljivi i ne sadrže štetne tvari, poput olova, kadmija i drugih teških metala.
  2. Održivi procesi proizvodnje: Salamander se fokusira na održive procese proizvodnje koji štede energiju i smanjuju emisije stakleničkih plinova. To uključuje korištenje obnovljivih izvora energije, poput solarne i vjetroturbinske energije, i smanjenje otpada i emisija tijekom proizvodnje.
  3. Recikliranje i ponovna upotreba: Salamander reciklira otpadne materijale u svom postrojenju kako bi smanjio otpad i troškove proizvodnje. Osim toga, tvrtka nudi i mogućnost ponovne upotrebe stolarije, što značajno smanjuje količinu otpada.
  4. Stroga regulacija i certifikacija: Salamander se pridržava stroge regulacije i certifikacije kako bi osigurao da se njegovi proizvodi proizvode na način koji je prihvatljiv za okoliš. Tvrtka ima certifikate poput ISO 14001*, koji potvrđuju njezinu predanost zaštiti okoliša.

Ove mjere ukazuju na to da Salamander poduzima korake u cilju smanjenja svog utjecaja na okoliš i da je ekološki osviješten proizvođač PVC stolarije.

* standard ISO 14001 pruža osnovu za učinkovitije upravljanje rizicima i mogućnostima vezanim uz okoliš, cilj mu je minimiziranje štete na okoliš zbog aktivnosti industrijskih poduzeća te smanjenje potrošnje energije i sirovina.

pvc ulazna vrata s vin04 panelom i dosvjetlom

U Vinea centru svu staru stolariju zbrinjavamo na adekvatan način kako bismo se pridržavali svih propisa i zakona te kako bismo doprinijeli očuvanju okoliša. Također, izuzetno nam je bitno da i naš proizvođač PVC stolarije provodi što više mogućih mjera i tehnika kako bi smanjio negativan utjecaj na okoliš.

Kontakt

ADRESA:
Trnava I. 18,
10 040 Zagreb

tel: +385 1 6140 143
mob: +385 99 3535 001

e-mail: prodaja@vinea-centar.hr

Radno vrijeme:

Ponedjeljak - petak: 09:30 - 17:00h
Subota: 08:00 - 13:00h
Nedjeljom i praznicima: NE RADIMO