Zašto su bitne prozorske klupice?

Image

Prozorske klupice su važan dio prozora koji ima nekoliko važnih funkcija:

  1. Estetska funkcija: Prozorske klupice doprinose estetskom izgledu prozora i cijelog prostora u kojem se nalaze. Postoje različiti materijali i stilovi prozorskih klupica koji se mogu prilagoditi različitim ukusima i stilovima uređenja.
  2. Zaštita od sunca i kiše: Prozorske klupice štite prozor i unutrašnjost prostorije od direktnog sunčevog svjetla i kiše. To pomaže u održavanju ugodne temperature u prostoriji i sprečava oštećenje prozora i namještaja zbog sunčevog zračenja i kiše.
  3. Dodatna izolacija: Prozorske klupice također mogu pružiti dodatnu izolaciju od hladnoće i buke, što poboljšava energetsku učinkovitost prozora i pomaže u stvaranju ugodnijeg životnog prostora.
  4. Korisna površina: Prozorske klupice mogu se koristiti kao korisna površina za razne predmete, poput ukrasa, biljaka, knjiga, igračaka i drugih stvari.

Stoga, prozorske klupice nisu samo dekorativni element prozora, već imaju i praktičnu svrhu u zaštiti od sunca i kiše, poboljšanju energetske učinkovitosti i pružanju korisne površine.

Vrste prozorskih klupica

Postoji nekoliko vrsta prozorskih klupica, a neke od najčešćih su:

1. Unutarnje drvene klupice: Ove klupice su najčešće od prirodnog drveta i postavljaju se unutar prostorije. One pružaju toplinu i rustikalni izgled prostoriji, ali ih je potrebno redovito održavati i lakirati kako bi ostale u dobrom stanju.

2. Unutarnje aluminijske klupice: Ove klupice se postavljaju unutar prostorije i mogu biti različitih boja. Nisu potrebni nikakvi posebni postupci održavanja, ali ne pružaju toplinu i prirodni izgled drvenih klupica.

3. Vanjske aluminijske klupice: Ove klupice se postavljaju izvana, na prozor, i obično su izrađene od aluminijskih profila. Pružaju dobru zaštitu od sunca i kiše, ali nisu toliko estetski privlačne kao unutarnje klupice.

4. Unutarnje PVC klupice: Ove klupice su vrlo jednostavne za održavanje, a postavljaju se unutar prostorije. Postoje u različitim bojama i mogu se prilagoditi različitim vrstama prozora.

5. Mramorne klupice: Ove klupice su izrađene od prirodnog kamena, a pružaju luksuzan i elegantan izgled prostoriji. Međutim, one su skuplje od drugih vrsta klupica.

Svaka vrsta prozorskih klupica ima svoje prednosti i nedostatke, stoga se izbor vrste klupica obično temelji na estetskim preferencijama, funkcionalnim zahtjevima, klimatskim uvjetima i drugim čimbenicima.

U Vinea centru možete kupiti unutarnje PVC i vanjske ALU klupice u raznim bojama i dekorima te dimenzijama i dubinama po Vašim potrebama.

Dodatna oprema kod ugradnje vanjskih aluminijskih klupica

Antivibracijska podloga

Antivibracijska podloga za aluminijske klupice je dodatna zaštita koja se postavlja ispod klupica, a služi za smanjenje vibracija i buke. Ova podloga je obično izrađena od materijala poput gume ili nekog drugog elastičnog materijala koji smanjuje buku i vibracije koje mogu nastati kada prozor ili vrata prolaze kroz zrak.

Ova podloga se obično koristi u slučajevima kada se klupice postavljaju na prometnim ulicama, blizu tramvajskih ili željezničkih pruga ili drugih izvora buke i vibracija koji mogu uzrokovati oštećenje prozora ili druge predmete u prostoriji. Ugradnja antivibracijske podloge ispod aluminijskih klupica pomaže u smanjenju štete koju mogu uzrokovati vibracije i buka te pruža dodatnu izolaciju od vanjskog zvuka i vibracija.

Dakle, antivibracijska podloga za aluminijske klupice može biti korisna dodatna zaštita koja će pomoći u smanjenju štete koju mogu uzrokovati vibracije i buka te pružiti dodatnu izolaciju od vanjskih faktora koji mogu utjecati na kvalitetu života u prostoriji.

Brtveni spojevi

Brtveni spojevi su dijelovi klupice koji služe za brtvljenje i sprječavanje prodora vode, zraka i prašine kroz spojeve klupice. Ovi spojevi su obično izrađeni od gume ili nekog drugog elastičnog materijala koji se prilagođava obliku spoja i osigurava čvrstoću brtvenog spoja.

Brtveni spojevi su važni za aluminijske klupice jer osiguravaju dobru izolaciju i sprječavaju propuštanje zraka i vode kroz spojeve. To pomaže u održavanju ugodne temperature u prostoriji, sprječavanju prodora vlage i smanjenju buke koja dolazi izvana.

Brtveni spojevi su obično ugrađeni u spojeve klupice tijekom proizvodnje, a njihovo održavanje je važno kako bi se osigurala trajnost i funkcionalnost aluminijskih klupica. Ako dođe do oštećenja brtvenog spoja, potrebno ga je zamijeniti kako bi se osigurala daljnja zaštita klupice i održala njena funkcionalnost.

Postoje različite vrste brtvenih spojeva aluminijskih klupica, a neke od najčešćih uključuju:

1. Gumene brtve - Gumene brtve se obično koriste za stvaranje nepropusnih spojeva između klupice i prozorskog okvira. One su fleksibilne i pružaju dobru brtvu čak i ako se prozor pomiče ili se klupica savija.

2. Silikonska brtvila - Silikonska brtvila se također koriste za stvaranje nepropusnih spojeva između aluminijske klupice i prozorskog okvira. Ona su izdržljiva i otporna na vremenske uvjete, te se mogu primijeniti na različitim površinama.

3. Vodonepropusna traka - Vodonepropusna traka se koristi za brtvljenje klupice s prozorskim okvirom kako bi se spriječio prodor vode. Ona je često izrađena od posebnog materijala poput polietilena ili bitumenske trake.

4. Profili za brtvljenje - Profili za brtvljenje su aluminijski dijelovi koji se postavljaju između klupice i prozorskog okvira. Oni su često oblikovani tako da se savršeno uklapaju u prostor između klupice i okvira, te pružaju dodatnu zaštitu od vremenskih uvjeta.

Izbor brtvenih spojeva ovisi o vrsti klupice i okvira, te uvjetima u kojima će se koristiti. Važno je koristiti kvalitetne materijale i pravilno instalirati brtvene spojeve kako bi se osigurala dugotrajna i pouzdana zaštita od elemenata.

 

 

Kako izmjeriti prozorske klupice?

 

  1. Duljina-za mjerenje duljine klupice koristite metar. Postavite metar na unutarnji rub prozorskog okvira i izmjerite duljinu od zida do zida. Uzmite u obzir da klupica treba biti malo kraća od cijele duljine okvira kako bi se lako mogla postaviti i ukloniti te da ima mjesta s jedne i druge strane za završetak debljine cca 2 mm.

  2. Širina-postavite metar od prozorskog okvira do ruba zida + računajte dodatno 3-5 cm prepusta (prostor između prednje strane prozorskog okvira i stražnje strane klupice). U slučaju da imate podštok, obavezno mjeriti od podštoka do ruba zida.

  3. Ponovite mjerenja za svaku klupicu na prozoru. Uzmite u obzir da dimenzije klupica mogu varirati ovisno o njihovom položaju na prozoru i stoga je važno izmjeriti svaku klupicu posebno.

Nakon što ste izmjerili dimenzije klupica, možete odabrati nove klupice koje se savršeno uklapaju u prozorski okvir. Također imajte na umu da se  prozorske klupice obično mogu rezati prema potrebi, ali je najbolje pronaći klupice koje se savršeno uklapaju kako bi se izbjegli neželjeni prostori ili propuštanje zraka.

Za savjetovanje i pomoć pri odabiru, slobodno nam se obratite putem kontakt forme, broja 01 6140 143 ili 099 3535 001 ili e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

Image

Kontakt

ADRESA:
Trnava I. 18,
10 040 Zagreb

tel: +385 1 6140 143
mob: +385 99 3535 001

e-mail: prodaja@vinea-centar.hr

Radno vrijeme:

Ponedjeljak - petak: 09:30 - 17:00h
Subota: 08:00 - 13:00h
Nedjeljom i praznicima: NE RADIMO